Hledat
Hledat

Co je to kotel na tuhá paliva?

Kotle na tuhá paliva jsou kotle, které spalují tuhá paliva různého typu. Jsou zdrojem tepla pro systémy ústředního vytápění.

Mezi tuhá fosilní paliva patří lignitové brikety, černouhelné brikety a koks. Mezi obnovitelná tuhá paliva patří dřevní štěpka, kulatina, dřevěné brikety, pelety a biomasa.

Výhodou kotle na tuhá paliva je, že nabízí flexibilitu při výběru paliva. Například na podzim lze spálit suché listí nebo lze použít nejlevnější dostupné pevné palivo. Nevýhodou je horší energetický zisk, nutnost skladovacího prostoru pro palivo a ruční přikládání, protože pouze speciální kotle na tuhá paliva ( na pelety nebo dřevní štěpku ) jsou vybaveny šnekovým dopravníkem. Kotle na tuhá paliva musí být pravidelně servisovány kominíkem.

K dispozici jsou kotle na tuhá paliva, které nepoužívají žádnou jinou technologii než přirozený tah, které jsou řízeny přívodem vzduchu, s elektrickými dmychadly a ovládacími prvky. Dále jsou k dispozici kotle na zplyňování dřeva, které používají pouze dřevo a mají lepší hodnoty emisí a vyšší účinnost.

Zpět k přehledu