Hledat
Hledat

Co je to pojistný ventil?

Bezpečnostní ventily chrání uzavřené topné systémy, solární systémy a ohřívače vody před poškozením. Jedná se o přetlakový ventil, který patří mezi zákonem vyžadované komponenty zajišťující bezpečnost systémů. Pojistný ventil se automaticky otvírá a uvolňuje tlak. Pokud se uvnitř systému navýší tlak, pojistný ventil se pro uvolnění tlaku. Jakmile je dosaženo normální úrovně tlaku, bezpečnostní ventil se znovu zavře.

Při použití pro ohřev teplé vody musí být bezpečnostní ventil vyroben z materiálů, které zabraňují nepříznivému ovlivnění kvality vody. Jednoduché bezpečnostní ventily, vyrobené pro vytápěcí techniku, také nejsou vhodné pro solární systémy, protože zde jsou dosahovány zvláště vysoké teploty a solární kapalina by mohla pojistný ventil poškodit.

Nadměrný tlak, například v důsledku poškozených součástek nebo příliš vysokých teplot, může způsobit poškození kotlů a potrubí. Malé výkyvy tlaku jsou normální a jsou absorbovány expanzní nádobou. Pokaždé, když je prováděna údržba, kterou by měl vždy provádět odborník, jsou přezkoumány také bezpečnostní ventily.

Zpět k přehledu