Hledat
Hledat

Co je to solární energie?

Elektřina vyrobená fotovoltaickými systémy se také označuje jako solární energie. Díky slunečnímu záření jako zdroji energie je solární energie zcela šetrná k životnímu prostředí a je jednou ze státem dotovaných obnovitelných energií, což znamená, že můžete získat dotace na všechny komponenty systému.

Solární systémy se skládají z několika fotovoltaických modulů, které jsou složeny ze solárních článků, které jsou propojeny. Samotné solární články jsou vyrobeny z vícevrstvého křemíku, jehož vrchní vrstva má kladně a záporně nabité atomy, které reagují na sluneční záření a poté migrují mezi vrstvami. Výsledná elektřina je stejnosměrný proud, který se převádí na střídavý proud, vhodný pro použití v domácnosti.

Solární systémy bez bateriového úložiště mohou vyrábět elektřinu, pouze když svítí slunce. To znamená, že můžete okamžitě spotřebovávat elektřinu sami a dodávat přebytečnou energii do veřejné sítě. Pokud máte solární akumulační systém, můžete také použít vyrobenou elektřinu, když ji budete později potřebovat. Díky solární energii jste méně závislí na poskytovatelích energie a můžete ji použít například k provozu tepelného čerpadla, chovat se tak ekologicky a šetřit své náklady.

Zpět k přehledu