Hledat
Hledat

Jaké typy radiátorů máme k dispozici?

Tři hlavní typy jednotek pro vytápění, které se dodávají v různých variantách, jsou radiátory, konvektory a panelové radiátory.

Panelové radiátory do značné míry nahradily své předchůdce - článkové radiátory a trubkové radiátory - díky zvýšení efektivity. Většinou lamelová nebo hladká, dutá ocelová tělesa jsou naplněna vodou, která se ohřívá potrubím připojeným k topnému systému. Teplo ve formě sálavého tepla se uvolňuje z povrchu radiátoru.

Elektrické konvektory začnou sice vytápět hned, jakmile jsou zapnuty, ale nedokáží akumulovat teplo. Proto je jejich provoz nákladnější. Konvektory nasávají studený vzduch, ohřívají ho elektřinou a poté vyfukují teplý vzduch otvory buď s ventilátorem, nebo bez něj. Konvektory jsou užitečné jako doplňkový zdroj vytápění, pokud chcete rychle zahřát prostor a nejste alergičtí na prach.

Systémy podlahového vytápění jsou typickými deskovými ohřívači a jsou nejlépe hodnocené, pokud jde o účinnost, odolnost vůči alergiím a kvalitu vnitřního klimatu. Panelová topná tělesa, která jsou k dispozici také jako nástěnná a stropní topná tělesa, jsou také ideální pro použití v kombinaci s topnými systémy napájenými obnovitelnou energií.

Zpět k přehledu