Hledat
Hledat

Co je to ústřední vytápění?

Systém ústředního vytápění je systém vytápění, který ohřívá všechny radiátory v budově. Ve většině případů také zajišťuje ohřev teplé vody. Ve větších budovách je teplo dodáváno z tepláren, zatímco v menších budovách a rodinných domech je vytápění zajištěno nejčastěji plynovým kotlem, umístěným v kotelně nebo technické místnosti.

Kotle zajišťují vytápění generováním tepla, které se tvoří při spalování zemního plynu a které pomocí výměníku tepla ohřívá otopnou soustavu a teplou vodu. U kondenzačních kotlů dochází také k využití tepla z odpadních plynů, tvořených při spalování, které jsou ochlazeny a tím získané teplo je dále využito. Otopná voda cirkuluje v radiátorech díky potrubí a pokud dojde k poklesu její teploty, vrací se zpět do kotle, kde je opět ohřívána. Ústřední vytápění je možné řešit také solárním tepelným systémem, tepelným čerpadlem nebo jiným zdrojem obnovitelné energie.

Mále modulární kogenerační jednotky jako zdroj energie pro ústřední vytápění mohou kromě vytápění a ohřevu vody vyrábět také elektřinu.

Zpět k přehledu