Hledat
Hledat

Náklady na tepelné čerpadlo

Pokud uvažujete o koupi tepelného čerpadla a hledáte další informace o souvisejících nákladech, pak jste na správném místě.

Kontaktujte nás

Příklady nákladů na tepelné čerpadlo

Kromě holých faktů a čísel vám v tomto článku ukážeme dva příklady z reálného života a konkrétní náklady:

Příklad A: Vytápění tepelným čerpadlem vzduch-voda s podlahovým vytápěním v nové budově.

Příklad B: Vytápění tepelným čerpadlem vzduch-voda s radiátory ve staré budově.

V obou případech jde o rodinné domy s obytnou plochou 120 m² a čtyřmi osobami žijícími v jedné domácnosti.

Náklady na nákup tepelného čerpadla

Vždy doporučujeme zvážit dva samostatné náklady: náklady na nákup samotného tepelného čerpadla a náklady na přípravu/ instalaci.

Pořizovací náklady

Ceny tepelných čerpadel Protherm závisí na konkrétním vybraném modelu dle výkonu a podle toho, zda řešíme pouze vytápění, nebo i ohřev vody.

Model tepelného čerpadla vzduch-voda GeniaAir split 5 kW je vhodným řešením pro příklad A a je dostupný za cenu přibližně 172 000 CZK.

Pro modernizovaný, ale starší dům, u příkladu B je vhodné využít tepelné čerpadlo s vyšším výkonem, například GeniaAir split 12 kW, které stojí přibližně 259 000 CZK.

Nedílnou položkou kalkulace bude samozřejmě i samotná instalace odbornou firmou.

Náklady na instalaci tepelného čerpadla

Tepelná čerpadla vzduch – voda se skládají z vnitřní jednotky, která je obvykle umístěna v technické místnosti, a venkovní jednotky, která odebírá teplo ze vzduchu a je umístěna v zahradě s minimální vzdáleností 3 metry od sousedního domu. Pro připojení jednotek je nutné vytvořit otvor skrz stěnu.

Instalační náklady se budou odvíjet od náročnosti té konkrétní instalace. Pro přesnou cenovou kalkulaci neváhejte kontaktovat naše obchodní zástupce, kterří vám doporučí vhodnou partnerskou montážní firmu.

Průběžné provozní náklady na tepelné čerpadlo

Všechna tepelná čerpadla potřebují pro nepřetržitý provoz elektrickou energii.

Roční náklady na elektřinu pro napájení čerpadla budou záviset na různých faktorech. Chytrou radou je zkombinovat tepelné čerpadlo s fotovoltaickým systémem, protože čím více elektřiny sami vyrobíte, tím méně musíte zaplatit za provoz tepelného čerpadla.

Nezapomeňte, že v případě pořízení tepelného čerpadla si můžete u svého dodavatele elektřiny sjednat výhodnější tarif a mít tak elektrickou energii pro všechny spotřebiče mnohem výhodnější.

Na provozní náklady mají vliv následující faktory

Nejdůležitějším faktorem je samozřejmě cena elektřiny, která se může lišit dle konkrétního dodavatele. Důležitý je dobře izolovaný dům: čím více tepla unikne, tím více energie vynaloží tepelné čerpadlo na vytápění. Proto jsou provozní náklady v dobře izolované, nové budově nižší než ve špatně izolované, staré budově. Dalším faktorem jsou klimatické podmínky. V oblastech, kde se během zimy opravdu ochladí, musíte více topit, a proto spotřebovávat více elektřiny. A samozřejmě také velikost domu nebo bytu má vliv na spotřebu energie: k vytápění domu o 150 m² potřebujete více elektřiny než u bytu o rozloze 60 m².

Údržba tepelného čerpadla

Obecně platí, že tepelná čerpadla nevyžadují téměř žádnou údržbu. Potřebujete pouze jednou ročně odbornou kontrolu, abyste se ujistili, že je vše v pořádku. Náklady na údržbu v obou případech se pohybují v průměru kolem 4000 CZK ročně.

Dotace na tepelná čerpadla

Na pořízení tepelného čerpadla můžete čerpat z programu státních dotací Nová zelená úsporám. Využít můžete také Kotlíkové dotace, kde se jedná o státní podporu renovací starších systémů vytápění a tím snížení emisí při vytápění fosilním palivem.

Více informací o státních dotacích

Náklady na chlazení tepelným čerpadlem

U tepelného čerpadla vzduch – voda můžete také využít aktivního chlazení, což znamená, že chladící okruh tepelného čerpadla slouží ke snižování teploty v budově.

Neexistují žádné další náklady na používání tepelného čerpadla pro chlazení nebo podlahové vytápění - jediným výdajem je elektřina, spotřebovaná pro provoz čerpadla.

Získejte více informací o chlazení pomocí tepelného čerpadla

Účinnost tepelného čerpadla

Každý, kdo uvažuje o investici do tepelného čerpadla, si musí položit otázku: stojí to za to? S ohledem na životní prostředí je odpověď jednoznačně ano, protože tepelné čerpadlo produkuje podstatně méně emisí než systémy poháněné fosilními palivy. Ale co finanční stránka? Koneckonců, tepelné čerpadlo je významná investice. Zde je nutné zvážit topný faktor. Tento faktor ukazuje, jak efektivně tepelné čerpadlo funguje a je počítán s přihlédnutím k nákladům na provoz systému a energii, kterou vyprodukuje za celý rok. Zde je příklad: tepelné čerpadlo s výkonem 12 kWh spotřebuje na provoz 3 kWh elektřiny a vyrobí 9 kWh tepla. Pokud nyní vydělíte celkový výkon 12 kWh množstvím spotřebované elektřiny (v našem případě 3 kWh), dostanete topný faktor. Nyní vydělte cenu elektřiny cenou plynu. Pokud je výsledek nižší než roční topný faktor, pak při vytápění tepelným čerpadlem ušetříte.